Pe data de 26 iunie sărbătorim „Ziua Drapelului Național al României”.
Instituția Prefectului Județului Vaslui a organizat cu acest prilej ceremonia publică de înălțare a drapelului României. În cadrul acesteia, prefectul Marcel Lăudatu a declarat:
„Stimați compatrioți! Avem un simbol, un simbol puternic, acesta este drapelul țării noastre. Nu cred că există un român în această lume care să urască acest simbol. Oriunde vei merge, în Spania, fie că este în Italia, peste tot întâlnim români afișându-și cu mândrie simbolul național.
Deși în actuala formă drapelul este un simbol de dată recentă, să nu uităm ceea ce reprezintă. Drapelul își are originile în cele mai vechi timpuri. Să nu uităm că strămoșii noștri aveau la rândul lor un stindard numit Vexillum. Ulterior după adoptarea dreptei credințe ortodoxe acest stindard s-a numit prapur. Noi asociem prapurul cu mediul creștin însă până recent era totodată drapelul care ne caracteriza ca popor. Cele trei culori ce simbolizează libertate, dreptate și frăție, reprezintă o adaptare a vremurilor ce au avut loc în secolul al XIX-lea. Simbolul drapelului este mult mai profund pentru că odată cu revoluția de la 1848 au apărut pentru prima dată cuvinte scrise cu grafie latină și aceasta se datorează fraților de dincolo de munți din Transilvania. „Virtus Romana Rediviva” – Vechea Virtute Romană Redeșteptată, așa scria pe steagul lor. Pe steagul revoluționarilor din Țările Române scria „Dreptate și Frăție” folosindu-se în continuare grafia slavonă. Însă la scurt timp, odată cu adoptarea acestui tricolor de către Alexandru Ioan Cuza am făcut încă un pas pe care în consider semnificativ și anume trecerea la grafia latină, pas ce reprezintă deschiderea noastră către lumea occidentală. Revoluția de la 1848 ne-a încadrat în rândul lumii dornice de schimbare și a consacrat definitiv acest steag, pe care astăzi îl serbăm cu mândrie.”
După binecuvântarea și sărutarea drapelului de către oficialitățile prezente la ceremonie și intonarea imnului național, concomitent cu înălțarea drapelului României pe catarg, a urmat defilarea și prezentarea onorului de către garda de onoare.
La ceremonie au mai fost prezenți subprefecții județului nostru Mircea Gologan și Daniel Onofrei, alături de oficialități locale.
La mulți ani Drapelului Național!